سرور محاسباتی دستگاهی است که داده ها، منابع، سرویس ها یا برنامه ها را از طریق شبکه به رایانه های دیگر که به کلاینت ها معروف هستند، ارائه می کند. در اصل، این یک مخزن مرکزی است که هم اطلاعات را ارسال و هم دریافت می کند و وظایفی مانند میزبانی سایت ها، مدیریت ایمیل ها و ذخیره پایگاه های داده را ممکن می سازد.
وقتی به اینترنت فکر می کنیم، اغلب وبسایت ها، برنامه ها و سرویس های مختلفی را که روزانه با آن ها تعامل داریم، تصور می کنیم. اما هسته اصلی این تعامل های دیجیتالی، سرور های محاسباتی هستند. یک سرور چیزی بیش از یک کامپیوتر است و به نوعی یک نیروگاه پردازش و ذخیره سازی است که دنیای به هم پیوسته ما را قادر می سازد تا به شکل یکپارچه عمل کند. سرور یک دستگاه تخصصی یا یک برنامه رایانه ای است که عملکردی را برای برنامه ها یا دستگاه های دیگر که به عنوان “کاربر” شناخته می شوند، فراهم می کند. مدل درخواست و پاسخی که سرورها استفاده می کنند، یکی از ارکان محاسبات شبکه است و برخلاف رایانه های شخصی سنتی، سرور برای مدیریت، ذخیره، ارسال و پردازش داده ها به صورت ۲۴ ساعته و با سطوح بالاتری از قابلیت اطمینان و کارایی طراحی شده است.
سرورها در دو سطح سخت افزاری و نرم افزاری کار می کنند. از نظر سخت افزاری، آن ها از پردازنده های پرسرعت، حافظه زیاد و قابلیت های ذخیره سازی گسترده برای رسیدگی به خواسته های چند کاربر به طور همزمان تشکیل شده اند. از نظر نرم افزاری، آنها سیستم عامل های سرور را اجرا می کنند که برای مدیریت موثر و ایمن منابع شبکه، مهندسی شده اند. اکوسیستم آن ها می تواند بسیار متنوع باشد. فعالیت سرورها، میزبانی وبسایت ها، مدیریت ایمیل ها، مدیریت پایگاه های داده یا ذخیره فایل ها را شامل می شود. برخی از آنها به وظایف منفرد اختصاص داده می شوند در حالی که برخی دیگر مانند سرورهای ابری، می توانند چندین برنامه یا سرویس را به طور همزمان میزبانی کنند. برای خرید سرور محاسباتی با کیفیت می توانید در پنل مبناکلود مطابق با نیازتان سرور ابری خود را ایجاد و از آن استفاده کنید.
انواع سرورهای محاسباتی
دنیای سرورهای محاسباتی متنوع است که هر کدام برای انجام وظایف و اهداف خاصی طراحی شده اند. درک انواع مختلف سرورها می تواند به کسب و کارها و متخصصان آی تی کمک کند تا تصمیم بگیرند کدام معماری به بهترین وجه با نیازهای آن ها مطابقت دارد. در اینجا برخی از انواع رایج سرورهای مورد استفاده آورده شده است:
وب سرورها
شاید شناخته شده ترین نوع سرور باشند و وظیفه اصلی آنها ذخیره، پردازش و ارائه صفحات وب به کاربران است. آن ها درخواست های HTTP از مشتریان را مدیریت می کنند و صفحات HTML و سایر محتواها را به آن ها ارائه می دهند.
سرورهای اپلیکیشن
این سرورها محیطی را برای اجرای برنامه های خاص فراهم می کنند و آنها برای نصب، راه اندازی و میزبانی برنامه ها و خدمات مرتبط برای کاربران نهایی، سایر برنامه ها و دستگاه ها طراحی شده اند.
سرورهای پایگاه داده
برای مدیریت پایگاه داده حیاتی هستند و نقش آنها همانطور که توسط مدل مشتری-سرور تعریف شده است، ارائه خدمات دیتابیس به برنامه های کامپیوتری یا رایانه های دیگر است.
سرورهای فایل
برای ذخیره و مدیریت فایل های داده استفاده می شود و امکان اشتراک گذاری فایل ها و دسترسی مداوم به فضای ذخیره سازی را برای کاربران در یک شبکه را به راحتی فراهم می کنند.
سرورهای ایمیل
همانطور که از نام آن پیداست سرورها، ایمیل را از طریق شبکه های شرکتی (از طریق شبکه های محلی و WAN) و در سراسر اینترنت جا به جا و ذخیره می کنند. آنها جزء حیاتی زیرساخت ارتباطی یک سازمان هستند.
سرورهای محاسباتی چگونه کار می کنند؟
سرورهای محاسباتی، اجزای کلیدی در تبادل اطلاعات و ارائه خدمات از طریق شبکه هستند. در اینجا خلاصه ای از نحوه عملکرد آن ها آمده است:
مدل مشتری-سرور: در هسته عملکرد یک سرور محاسباتی، کلاینت ها، دستگاه ها یا برنامه هایی هستند که منابع یا خدمات را از سرور درخواست می کنند. سرور درخواست های دریافتی را پردازش می کند، محاسبات لازم را انجام می دهد یا داده ها را بازیابی می کند و پاسخ مناسب را ارسال می کند.
دریافت درخواست ها: یک سرور به شکل ثابت باقی می ماند و شبکه را برای درخواست های دریافتی، نظارت می کند. این درخواست ها ممکن است برای صفحات وب، انتقال فایل، پرسش های پایگاه داده یا سایر خدمات شبکه از طریق پروتکل های شبکه مانند HTTP ،FTP یا SMTP باشد.
پردازش درخواست ها: هنگامی که یک سرور درخواستی را دریافت می کند، از نرم افزار و منابع خود برای پردازش آن استفاده می کند. به عنوان مثال یک وب سرور ممکن است یک صفحه وب را با جمع آوری داده ها از یک سرور پایگاه داده بسازد و منطق برنامه را اعمال کند. یک سرور فایل یک فایل درخواستی را پیدا کرده و آن را برای انتقال آماده می کند.
مدیریت حافظه و ذخیره سازی: سرورها دارای حافظه و سیستم های ذخیره سازی هستند که برای مدیریت حجم زیادی از داده ها و چندین دسترسی همزمان، طراحی شده اند. از طریق مدیریت کارآمد حافظه و استراتژی های کش، می توانند به سرعت درخواست های مکرر را ارائه دهند در حالی که سیستم های ذخیره سازی از ماندگاری داده ها اطمینان می دهند.
ارسال پاسخ ها: هنگامی که یک درخواست پردازش شد، سرور پاسخی را برای کاربر ارسال می کند. این می تواند شامل داده های مورد نظر، تأیید عملیات موفقیت آمیز یا پیام های خطا در صورت عدم انجام درخواست باشد.
تمهیدات امنیتی: سرورها اقدامات امنیتی مختلفی از جمله فایروال ها، رمزگذاری و پروتکل های احراز هویت کاربر را برای محافظت از اطلاعات حساس و حفظ یکپارچگی در طول فرآیند ارتباط را اجرا می کنند.
تحمل خطا و افزونگی: برای اطمینان، سرورها اغلب افزونگی را در تنظیمات سخت افزاری خود قرار می دهند و اگر یک مؤلفه خراب شود، می تواند برای ادامه ارائه خدمات بدون مشکل، به یک نسخه پشتیبان سوئیچ کند.
مجازی سازی: با ظهور فناوری های مجازی سازی، یک سرور فیزیکی منفرد می تواند میزبان چندین سرور مجازی باشد که هر کدام نقش های متفاوتی را ایفا می کنند. مجازی سازی استفاده بهینه از سخت افزار را به حداکثر می رساند و انعطاف پذیری را در مدیریت منابع فراهم می کند.
مدیریت سرورهای محاسباتی
پیکربندی و راه اندازی اولیه: در مرحله اول نصب سخت افزار و مونتاژ سرورهای فیزیکی با قطعات سخت افزاری انجام می شود. در مرحله بعد سیستم عامل و نرم افزار مورد نیاز برای انجام وظایف مورد نظر، نصب می شود. پیکربندی آدرس های IP، اتصالات شبکه و اطمینان از ارتباط مناسب با شبکه هم بسیار مهم است.
تعمیر، نگهداری و به روز رسانی: بهروزرسانی منظم نرم افزار برای اصلاح آسیب پذیری های امنیتی و بهبود عملکرد صورت می گیرد و در صورت نیاز ارتقاء سخت افزار و اجزای فیزیکی برای پاسخگویی به تقاضاهای افزایش یافته یا جایگزینی قطعات خراب انجام می شود.
نظارت بر عملکرد و بهینه سازی: ردیابی مصرف پردازنده، حافظه، ذخیره سازی و شبکه برای جلوگیری از تنگناها یا قطعی ها و اعمال تنظیمات و فرآیندها، برای اطمینان از عملکرد بهینه سرور انجام می شود.
مدیریت امنیت: پیاده سازی فایروال ها، سیستم های تشخیص نفوذ و راه حل های ضد بدافزار از معمول کارهایی است که انجام می شود. مدیریت مجوزهای کاربر برای اطمینان از اینکه فقط افراد مجاز می توانند به منابع سرور دسترسی داشته باشند.
پشتیبان گیری و بازیابی فاجعه: به طور منظم از داده های سرور برای محافظت در برابر از دست دادن داده ها، نسخه پشتیبان تهیه می شود و ایجاد برنامه های بازیابی در صورت خرابی سخت افزار، خرابی داده ها یا سایر رویداد های فاجعه بار هم بسیار مهم است.
مدیریت مجازی سازی سرور: ایجاد و مدیریت ماشین های مجازی (VM) که باید با دقت انجام شود و تخصیص مجدد منابع بین ماشین های مجازی در صورت لزوم، بسیار مهم است.
از کار افتادن سرور: کنار گذاشتن ایمن سرورهایی که دیگر مورد نیاز نیستند یا به پایان چرخه عمر خود رسیده اند، حتما باید در اولویت قرار بگیرد. اطمینان از این که تمام داده های حساس به طور ایمن از دستگاه های ذخیره سازی پاک می شوند، یکی دیگر از مسائلی است که باید به آن توجه کرد.
انتخاب سرور مناسب با توجه به نیازها
انتخاب سرور پردازش سریع ایده آل به ارزیابی دقیق نیازها، بودجه و برنامه های رشد آینده شما بستگی دارد. در اینجا عوامل کلیدی وجود دارد که باید برای انتخاب مناسب برای نیازهای خود، در نظر بگیرید.
ارزیابی حجم کاری: تعیین کنید که سرور میزبانی وب یا مدیریت پایگاه داده، توسعه برنامه یا ذخیره سازی فایل را انجام می دهد و همچنین عملکرد CPU، حافظه و ذخیره سازی لازم برای اجرای نرم افزارهای خود را در نظر بگیرید. حداکثر تعداد کاربرانی که به طور همزمان به سرور دسترسی خواهند داشت را تخمین بزنید.
مقیاس پذیری و چشم انداز رشد: سروری را انتخاب کنید تا بتوانید منابع آن را با رشد کسب و کارتان گسترش دهید و به دنبال سرورهایی باشید که امکان اضافه کردن آسان CPU ،RAM و ذخیره سازی را فراهم می کنند که در این موارد سرور ابری پیشنهاد می شود.
بودجه: هزینه های اولیه شامل خرید سخت افزار، نصب و مجوز نرم افزار می شود و مصرف انرژی، سرمایش، نگهداری و هزینه های خرابی را هم در نظر بگیرید.
ملاحظات امنیتی: سخت افزاری که شامل ویژگی های امنیتی پیشرفته مانند رمزگذاری به کمک سخت افزار است، می تواند از اطلاعات حساس محافظت کند و اطمینان حاصل شود که با مقررات صنعت و استانداردهای انطباق مربوط به بخش شما، مطابقت دارد.
اتصال به شبکه: رابط شبکه باید از پهنای باند مورد نیاز شما برای ترافیک داخلی و خارجی پشتیبانی کند. برای برنامه هایی با فرکانس بالا، زمان پاسخ سرور بسیار مهم است.
پشتیبانی و خدمات: سطح پشتیبانی ارائه شده توسط سازنده یا ارائه دهنده و زمان پاسخگویی را برای مشکلات سخت افزاری یا نرم افزاری بررسی کنید.
نوع سرور: تصمیم بگیرید که آیا روی سرورهای داخلی سرمایه گذاری می کنید یا از سرورهای ابری استفاده می کنید. پیشنهاد ما استفاده از سرور ابری است به دلیل این که مقرون به صرفه بودن و مقیاس پذیری را ارائه می دهد و به ویژه برای نوسان حجم کاری، بسیار مناسب است. چه قصد خرید سرور ابری و چه قصد اجاره سرور محاسباتی را داشته باشید می توانید در پنل مبناکلود با توجه به خواسته هایتان سرور را ایجاد کنید. در ضمن اگر سوال یا نیاز به راهنمایی داشتید، می توانید با کارشناسان مبنا تماس بگیرید.
نتیجه گیری
قلمرو محاسبات سرور به طور مداوم در حال تغییر است که توسط پیشرفت های تکنولوژی و نیازهای رو به رشد کسب و کار، هدایت می شود. همانطور که طیف متنوعی از انواع تکنیک های مدیریت را مشاهده کردیم، واضح است که زیرساختی که دنیای دیجیتال ما را تامین می کند، پیچیده و پویا است. با نگاهی به آینده، به نظر می رسد که محاسبات بیشتر به سمت مجازی سازی و راه حل های مبتنی بر ابر تغییر می کند. این فناوری ها مقیاس پذیری، انعطاف پذیری و کارایی بی سابقه ای را ارائه می کنند و امکان استقرار سریع و مدل های قیمتگذاری را فراهم می کنند. همچنین انتظار می رود هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) نقش بزرگ تری در مدیریت سرور، ارائه بهینه سازی هوشمند و نگهداری آن داشته باشند. هنگام انتخاب یک سرور، ضروری است که نه تنها نیازهای فعلی خود را درک کنید بلکه روندهای آینده را نیز پیش بینی کنید. یک راه اندازی سرور انعطاف پذیر و مقیاس پذیر که می تواند با تغییرات سریع فناوری و افزایش حجم کار داده سازگار شود، سرمایهگذاری ارزشمندی خواهد بود. در نهایت، یک رویکرد فعال و آگاهانه برای محاسبات سرور به هر سازمانی کمک میکند در مواجهه با تغییرات، قوی بماند و آن را قادر می سازد تا از فرصت های جدید سرمایهگذاری استفاده کند و در عین حال خطرات را کاهش دهد. کسب و کارها با همگام ماندن با پیشرفت ها و آمادگی برای تکامل با چشمانداز فناوری، می توانند اطمینان حاصل کنند که زیرساخت های سرور آنها، به عنوان پایه ای قوی برای رشد و نوآوری عمل می کند.