میل سرور (Mail Server) یک سیستم کامپیوتری یا نرم افزاری است که وظایف ارسال، دریافت، ذخیره سازی و مدیریت ایمیل را انجام می دهد. ایمیل سرورها بر اساس سیستم عاملی که روی آن اجرا می شوند به دو دسته لینوکسی و ویندوزی تقسیم می شوند.
انواع میل سرور
Mail Server ها به دو دسته میل سرور ورودی و میل سرور خروجی تقسیم می شوند.
میل سرور ورودی (Incoming Mail Server)
میل سرور ورودی که به آن عامل تحویل پیام (MDA) یا سرور POP3/IMAP هم گفته می شود، وظیفه دریافت ایمیل ها از میل سرورهای دیگر و ذخیره سازی آنها در صندوق پستی را بر عهده دارد.
هنگامی که ایمیلی برای شما ارسال می شود، مراحل زیر اتفاق می افتد:
میل سرور فرستنده، ایمیل را به سرور مقصد (شما) ارسال می کند.
میل سرور شما، آدرس ایمیل شما را بررسی میکند تا ببیند ایمیل برای شما هست یا نه.
اگر ایمیل برای شما باشد، سرویس ایمیل شما آن را از میل سرور فرستنده دریافت می کند.
سپس ایمیل را بر اساس پروتکل انتخابی شما (POP3 یا IMAP) ذخیره می کند.
دو نوع پروتکل اصلی برای میل سرور ورودی وجود دارد:
POP3 (Post Office Protocol 3): با POP3، ایمیل ها از سرور دانلود و پس از دانلود از سرور حذف می شوند. این پروتکل از طریق پورت 110 عمل می کند و از TLS/SSL برای رمزگذاری ایمیل ها در حین انتقال پشتیبانی می کند.
IMAP (Internet Message Access Protocol): با IMAP، ایمیلها در سرور ذخیره می شوند و می توانید به آنها از طریق هر دستگاهی با استفاده از کلاینت ایمیل IMAP دسترسی داشته باشید. از طریق پورت 143 عمل می کند و برای رمزگذاری ایمیل ها از TLS/SSL استفاده می کند.
مزایای استفاده از میل سرور ورودی
کنترل بیشتر: با استفاده از سرویس ایمیل ورودی خود، کنترل بیشتری بر ایمیل ها دارید و می توانید تنظیمات ذخیره سازی و مدیریت را مطابق با نیازهای خود انجام دهید.
حفظ حریم خصوصی: ایمیل ها از طریق سرورهای یک سازمان دیگر ذخیره و بازیابی نمی شوند و حریم خصوصی شما بیشتر حفظ میشود.
قابلیت اطمینان: معمولاً قابل اعتمادتر از سرویس های ایمیل عمومی هستند و احتمال قطعی یا از دست رفتن اطلاعات در آنها کمتر است.
میل سرور خروجی (Outgoing Mail Server)
میل سرور خروجی که به آن SMTP Server یا سرور ارسال ایمیل هم گفته می شود، وظیفه ارسال ایمیل ها از صندوق پستی شما به میل سرور مقصد را بر عهده دارد.
هنگامی که ایمیلی ارسال می کنید، مراحل زیر اتفاق می افتد:
شما ایمیلی را با استفاده از کلاینت ایمیل خود ایجاد می کنید.
کلاینت ایمیل مبدا، آدرس ایمیل مقصد را بررسی می کند.
کلاینت ایمیل شما به دنبال رکوردهای MX دامنه مقصد، برای یافتن میل سرور مناسب برای تحویل ایمیل می گردد.
کلاینت ایمیل شما، با میل سرور خروجی شما ارتباط برقرار می کند.
Mail server خروجی، ایمیل را به میل سرور مقصد ارسال می کند.
میل سرور SMTP چیست؟
SMTP مخفف Simple Mail Transfer Protocol است که به معنی پروتکل ساده انتقال ایمیل می باشد. این پروتکل، استاندارد انتقال ایمیل در اینترنت است و وظیفه ارسال ایمیل ها از صندوق پستی شما به میل سرور مقصد را بر عهده دارد. به زبان ساده تر، SMTP مانند یک پستچی عمل می کند که ایمیل های شما را به آدرس مقصد می رساند.
چه کسانی از سرور اختصاصی ایمیل استفاده می کنند؟
کنترل، امنیت و قابلیت انعطاف پذیری دلیلی است که شرکت ها و سازمان های بزرگ، متخصصان آی تی، مدارس و دانشگاه ها، دولت ها و غیره از میل سرور اختصاصی استفاده می کنند. راه اندازی و نگهداری سرویس ایمیل اختصاصی، به دانش فنی و تجهیزات نیاز دارد که می توانند پرهزینه باشد. برای استفاده از میل سرور اختصاصی، باید نام کاربری و رمز عبور را از ارائه دهنده خدمات ایمیل خود دریافت کنید و مطمئن شوید که به درستی پیکربندی شده است تا ارسال و دریافت ایمیل به درستی انجام شود.